V životě platí jedno pravidlo – pravidlo rovnováhy. Tělo je úžasný stroj, schopný regenerace, ale v posledním století jsme se vinou blahobytu naučili žít konzumně, jíst nekvalitní potraviny plné éček, vysedávat u počítačů či v autech, jít na pokraj svých stresových možností, neradovat se, nehýbat se, neodpočívat… Ničíme si životní prostředí, upravujeme potraviny na chemické koktejly, urychlujeme růst zvířat i vyspělost našich dětí , aniž bychom věděli, co to s námi za pár desítek let udělá. To následně může vést k poruše metabolizmu a k nemocím… Tělo se o rovnováhu neustále snaží, ale jelikož my mu snahu moc neulehčujeme, ba naopak ještě přidáváme, tak se není čemu divit, že v našem těle v důsledku obranné reakce vzniká zánět. Ze své praxe jsem se přesvědčila, že to, co do těla dáváme je extrémně důležité pro náš celkový zdravotní stav. Nemůžeme se tomu vyhnout, nedá se to obejít. Každému říkám, že pokud bude mít BMI nad 30 a stravovat se jako dosud, se svým zdravotním stavem neudělá vůbec nic. Strava však dokáže ovlivnit důsledky na těle a zmírnit tak tlak na naši psychiku a jasné vidění toho důležitého. Když jíme zdravě a nezatěžujeme zbytečně své orgány, tak podporujeme vyvážený organizmus a stabilitu. Když nás tento přístup ke stravě provází dlouhodobě, pak budeme nejen zdravější a mladistvého vzhledu ve vyšším věku, ale také emočně vyrovnanější.
Až se jednou odhodláme k tomu ovládat svůj pohled na sebe sama, svou náladu a přístup k věcem, máme na půl vyhráno. Jakmile dojdeme do tohoto bodu osvěžujícího nadhledu, již takovou schopnost neztratíme. Maximálně na ni občas zapomeneme, ale to je normální. Totiž až s cvikem ji budeme schopni skutečně přijmout za vlastní.
„Jsi to, co jíš, jsi to, na co myslíš a jsi tak mladý či starý, jak se cítíš“ (Hypokrates)